Agresszió papagájokban

A valódi hamisítatlan agresszió igazi jelei a papagájoknál csak a flow időszakban, serdülőkorban vagy felnőttkorban jelentkeznek, és ez általában 3-5 éves kor körül van. A fészkelő időszak a normál agresszivitáson túli abszolút szélsőség. Ilyenkor a papagájok védik fészkelőhelyeiket, odúikat, fiókáikat - ilyenkor nem kellemes közelíteni hozzájuk. Ideális számukra, hogy ebben az időszakban minél nagyobb nyugalomban legyen részük, ha fészkelés közben fölöslegesen ingereljük, bosszantjuk őket jelenlétünkkel, nyugodtan fordíthatják felgyülemlett energiájukat a fiókák, a fiókák ellen. A kakadunál például nagyon gyakran előfordul, hogy a hím megtámadja a nőstényt az áramlási időszakban, és ez gyakran a nőstény elpusztításával végződik – ezért a kakaduknak két nyílással rendelkező fészekaljak ajánlottak, hogy a nőstény adott esetben el tudjon menekülni. a férfi támadásáról. A papagájok életének kétségtelenül a legagresszívebb időszaka tehát szorosan összefügg az áramlási periódussal, erről cikkemben olvashat bővebben: Tavasz és udvarlási szezon

Ha fiatalabb papagájokról (maximum 2 éves korig) beszélünk, és azok megcsípésére tett kísérleteikről, akkor nem beszélhetünk valódi agresszióról. Inkább a pubertás időszaka, amikor a papagáj igyekszik jobb pozíciót szerezni a "nyájban". Itt fontos, hogy ne engedd, mert ez a nemkívánatos viselkedés tovább mélyül. Nem engedni azt jelenti, hogy nem mutatunk neki félelmet, és semmilyen körülmények között nem mutatunk fájdalmat vagy bármilyen reakciót. Amikor nemet írok, valójában nulla visszajelzésre gondolok. Tudom, hogy amikor úgy érzed, hogy leharapta az ujjadat, hihetetlenül nehéz egyenes arcot tartani, de ha nem tudod megtenni, akkor ösztönözni fogod ezt a viselkedést a papagájban, és ördögi körbe kerülsz. . Meg fogom magyarázni. A papagáj bármely reakcióját (sikoltozás, felmentés stb.) pozitív válasznak tekinti a támadására, ezért folytatja ezt a viselkedést, és megpróbálja megnézni, milyen magasra tud feljutni a hierarchiában, vagy megszilárdítani fenyegetetlen pozícióját. család. Az egyetlen helyes reakció, amikor egy papagáj a kezeden (vagy bárhol máshol) próbálja ki a csőrét, az az, hogy szóbeli reakció nélkül bezárja a ketrecbe, és 15-20 percre elhagyja a helyiséget. Mert az egyetlen helyes büntetés és visszajelzés a nem kívánt viselkedésért, ha magára hagyod a papagájt, hogy elmélkedhessen magán :-).

Hasonlóan működik, ha a papagáj kellemetlen hangokat kezd kiadni (a sikoltozás szorosan összefügg az agresszív viselkedéssel). Ha a sikolyaira válaszokkal válaszolsz, hogy elhallgattad és hasonlók...csak adekvát válasznak és kommunikációs módnak fogja fel.

Szorítok, hogy mindenki sikeres legyen a képzésen, és remélem, hogy ezek a sorok legalább egy kicsit segíteni fognak.