Féregtelenítés – igen vagy nem?

Annak érdekében, hogy elmagyarázzam Önnek, miért nem szabad féregteleníteni, először össze kell foglalnom a féregtelenítő készítmények működését. Ezek olyan paszták, tabletták, cseppek, amelyek több órán keresztül hatnak a szervezetben, és elpusztítják az emésztőrendszerben jelenleg élő parazitákat.

A legtöbb ilyen készítmény csak az élő parazitákra hat, így a megtámadott szervezetben természetesen jelen lévő egyéb fejlődési szakaszok (például peték, lárvák) védettek maradnak a készítménytől. A kikelés után az emésztőrendszerben például 1-2 hét elteltével (néha korábban) jelennek meg más élő paraziták - addigra azonban az alkalmazott féreghajtó készítmény már rég nem működik, és a paraziták megszabadulása érdekében ismét féregtelenítenünk kellene a madarakat. Ezért, ha a parazitafertőzés beigazolódik, kiválasztott parazitaellenes szereket alkalmaznak hullámosan (2-3 alkalommal egymás után).

Most a válasz arra a kérdésre, hogy féregtelenítsünk-e. HATÁROZOTTAN NEM. És ez nem vonatkozik a megelőző féregtelenítésre. Valószínűleg Ön sem fog férget kapni (csak a biztonság kedvéért). Ráadásul az otthon tartott papagájnak nincs sehol érintkezése a szennyeződés forrásával, így nincs hova fertőződnie, és hasonló készítményekkel csak a máját terheljük (számolja ki a papagáj súlyát és hasonlítsa össze a például egy kutya súlya, akinek általában ilyen készítményeket adnak – a súlyát tekintve ez valóban nem megfelelő terhelésű szervezet). Azok a tenyésztők, akik szabadtéri madárházakban és papagájokban tartanak madarakat, így idővel megfertőződhetnek (talajjal, szabadon élő madarakkal stb.) rendszeresen féregtelenítve.

A helyes eljárás azonban az, ha székletmintát küld állatorvosának koprológiai vizsgálatra (a széklet paraziták jelenlétére vonatkozó vizsgálata). Ha a paraziták igazolódnak, csak ezt követően adják be az eltávolításukra szolgáló előkészületeket – és ez a siker titka :-)