Ülők ketrecek és madárházak alapfelszerelése

A ketrecekkel és a karmok optimális gondozásával kapcsolatos cikkekben kitértem a megfelelő ülőrudaválasztás kérdésére is. Mivel ez egy nagyon fontos dolog, ami biztosítja a papagáj kényelmét, edzettségét és szórakozását, ezért érdemes nagy figyelmet fordítani az ülőrudak kiválasztására.

Megismétlem magam, amikor azt írom, hogy minden olyan ülőruha nem megfelelő, amelyet általában a ketrecbe szállítanak. Csak ideiglenes, ideiglenes megoldásként szolgálnak mindaddig, amíg megfelelő ágakkal nem látja el a ketrecet.

Csak egészségre ártalmatlan fát használjunk - ideális esetben például gyümölcsfákból (nem szabad vegyszeresen kezelni) vagy bodzából, fenyőből,... Az interneten több forrást is találhat, amely az ártalmatlan és mérgező fák listáját tartalmazza. Sajnos ezek a források nem mindig egyeznek, ezért azt tanácsolom, hogy csak olyan fát használj, ahol 100%-ig biztos vagy benne, hogy nem károsítja a papagájt (ezért írtam néhány bevált tippet, amiket évek óta használok a papagájimnál) .

A papagáj jól fog szórakozni a süllővel - megharapja a kérget, és egyúttal a karmai is természetes módon élesednek. Az első ketrecbe helyezés előtt ideális az ülőrudakat forró gőzzel vagy ártalmatlan fertőtlenítőszerrel sterilizálni - az ideális az F10 SC (F10 SCXD) állatgyógyászati ​​fertőtlenítőszer.

Ne helyezzen túl sok ülőrudat a ketrecbe. Ideális esetben számukat a ketrec méretéhez kell igazítani. Egy fő süllőt kell elhelyezni az etetőtálak közelében. Tedd a következő süllőt egy emelettel feljebb, és a legfelső süllőt használd alvásra, mivel a papagáj mindig a ketrec tetején alszik. A ketrecet felszerelheti köszörűsüllővel is, amely emellett a karmok köszörülésére is szolgál. Helyezze az ételes tál mellé. A csiszolósügér csak akkor tölti be a rendeltetését, ha megfelelően van elhelyezve, vagyis ott, ahol a papagáj gyakran tartózkodik és mozog. Ha helyettesítené például egy "alvó süllőt", a papagáj csak ráül, és nem kopik el. Az ideális alternatíva ilyenkor a különféle hinták csiszolósügérrel. Lengés közben a papagájnak egyensúlyoznia kell, el kell engednie és össze kell szorítania a lábujjakat, ez a mozdulat pedig gondoskodik a láb és a karmok bőréről.

Az ülőrudak teljes választékát itt találja

Ügyelni kell az ülőrudak vastagságára – mindig a papagáj lábának méretéhez igazodva a lehető legvastagabbat kell kiválasztani. Ha ujjaival körbeveszi a teljes kerületet, a süllő elveszti értelmét, mert a karmok hegyei nem érintkeznek a csiszolófelülettel.

Közülünk képzettebbek hintát vagy trapézt készíthetnek a papagájoknak - csak egy vastagabb ágra és szizál- vagy pamutkötélre van szükséged. A képzeletnek nincs határa.

Ne felejtse el, hogy az ülőrudakat rendszeresen cserélni kell. Ez egy kisebb buktató, főleg a lustábbak számára, de mit ne tennénk meg kedvenceink boldog életéért. A papagájok a friss ágakat szeretik legjobban, ezért nem érdemes az ágakat állományba készíteni - egyrészt nem lesz olyan friss ízük a papagájnak, másrészt hosszú idő után kiszáradnak, és nem biztos, hogy jól ülnek a ketrecben. Ezért mindig friss ágakat ajánlok. A lényeg az, hogy rendszeresen cserélje ki - mert amikor a kérget lefejtjük az ágakról, a ketrec egészséges felszerelésére tett erőfeszítése teljesen elveszti értelmét.