Tavasz és udvarlási szezon

Sokan ismerjük a papagájok életének ezt a bonyolult időszakát, és azok, akik még nem élték át ezt az időszakot a papagájokkal, készüljetek. A papagáj az ún a plüssállat-korszakból, felnő, és elkezdődik a "természet hívása".

Minden papagáj más-más korban érik. Közepes és nagy papagájok esetében ez körülbelül 2-3 év. Kezdetben ez az időszak enyhébb, de amikor a papagáj ivarérett (mondjuk 4 éves kora körül), akkor ez elég kellemetlenné teheti az életünket ilyenkor. Az udvarlási időszak akkor következik be, amikor a papagájok párosodnak és készen állnak a fészekrakásra. Agresszivitás kíséri - egyes egyedeknél több, egyeseknél kevésbé (például az amazonok meglehetősen veszélyesek lehetnek ebben az időszakban), a papagájok nehezebben kezelhetők és gyakran jelentősen zajosabbak, mint az év többi részében. Ez az időszak 2-3 hónapig tart. Ha van fészkelő párod, akkor a papagájok addig agresszívak, amíg ki nem hozzák a fiókákat (természetesen a fészerben védik az utódokat).

Ez az időszak részben enyhíthető megfelelő ételek felszolgálásával. Ha sok vitamint (főleg E-vitamint tartalmazó), csíráztatott keverékeket adsz - ásványi anyagokban és nyomelemekben is nagyon gazdag, akkor a szervezet olyan állapotba kerül, hogy jeleket küld az agynak a tápanyag-elégtelenségről és a "Kész vagyok egészséges népességet nevelni" tehát ezzel ennek az időszaknak a megerősödését érjük el. Ha el akarjuk nyomni ezt az udvarlási időszakot, célszerű több gabonakeveréket adni, és vigyázni a túlzott mennyiségű vitaminnal.

Nagyobb agresszivitásra kell számítani, gyakrabban fordulhatnak elő konfliktusok, kisebb-nagyobb támadások. Kérjük, tartsa tiszteletben, a papagáj nem rossz ebben az időszakban, és szándékosan sem akar bántani. Ez valójában csak a természetes viselkedés megnyilvánulása. Ha a papagáj gyakran megtámad, válassza azt a taktikát, hogy ritkábban engedi ki a ketrecből.

Ha van párja, és sikerült fészkelnie, adjon neki minél több békét. Csak szükség esetén ellenőrizze a fiókákat, és a lehető leggyorsabban hagyja el a tenyésztési területet.