KÁVÉFA - Miért igen és miért nem

A kedvtelésből tartott papagájok számára biztosítani kell a helyet, ahol leülhet és játszhat szabad repülés közben (amikor kiengedik a ketrecből). Ha olyannyira korlátozott a helyed, hogy nem fér el a lakásodban egy fa, vagy akármilyen süllő tollas madarad számára, akkor ez a helyzet egy megfelelő kalitkával, a kalitka tetején játszótéri résszel megoldható. Inkább egy kisebb fa (sügér) beszerzését javasoljuk, amit a kalitkával ellentétes oldalon helyezzünk el. A papagájnak ezután lehetősége lesz a két menedékpontja – a ketrec és a fa – között repülni.

A legtöbb papagájtulajdonos saját maga készíti el a "madárfát", mivel a kávéfa fából készült kész fák birtoklása meglehetősen drága. Saját, hosszú távú tapasztalataink alapján azonban a kávéfákat ajánljuk megfelelő befektetésnek. Íme, legalább néhány ok:

  • A kávéfa nagyon strapabíró, sok évig kitart (egy jól megválasztott kávéfa egy életre szóló papagáj)
  • A kávéfából készült fák nagyon ízléses esztétikai ügyei a lakásbelsőnek
  • Ezeket a fákat nagyon jól mossák és higiéniailag tisztán tartják
  • A fa nagyon könnyen kezelhető, így nagyon könnyen mozgatható a lakásban

Természetesen nagyon fontos a papagáj típusának megfelelő fa kiválasztása (kakadu és ara esetében vastagabb ágakat választunk). Egy másik fontos tény, hogy ha a papagáj ketrecében nincsenek natúr fából, kéreggel készült csiszoló ülőrudak és ülőrudak-ágak (amit rendszeresen cserélsz), nem illik ilyen fát venni. A papagájnak a karmai, a csőrének és a mentális egészségének ápolásához is szüksége van természetes sügérekre – mivel a madarak túlnyomó többségének folyamatosan le kell hámoznia az ágakról (sügérekről) a kérget. Emiatt mindig azt javasoljuk, hogy a ketrec összeszerelése után (mielőtt a papagájt először belehelyezné) cserélje ki a ketrechez tartozó sima ülőrudakat természetes ágakra. A ketrecbe természetesen kávénövény süllőt is elhelyezhetünk, de ezt inkább kiegészítőnek ajánljuk. Hagyja, hogy a közönséges ágak képezzék az alapot.

A kávéfák kínálatát itt találja.

Jó alternatíva a kávés süllő, amit a ketrec kívülről is becsavarhatunk, és így egyfajta rögtönzött, de nagyon ízléses süllőként szolgálhatnak.

Függetlenül attól, hogy kávéfát, fémállványt vagy más típusú süllőt választasz, ne feledd, hogy a papagájnak valóban szüksége van egy ilyen típusú pihenőzónára. Azonban mi is alig várjuk, hogy hazajöjjünk a munkából, és elhelyezkedhessünk kedvenc kanapénkon.