Miért papagáj és hol szerezhető be – 1. rész.

"A papagáj a megfelelő társ a dinamikus emberek számára, akik igazán értékelni tudják szórakoztató, féktelen és egyedi természetét."

     Sajnos a gyakorlatban még mindig találkozom azzal a hozzáállással, hogy az emberek elsősorban a saját szórakoztatásukra akarnak papagájt venni. Papagájt akarnak, mert beszél, mert meg akarnak mutatkozni mások előtt stb.

Nem akarok senkit kritizálni, de ebben az esetben inkább azt javaslom, hogy inkább egy másik állat tenyésztésére koncentráljon, vagy hagyjon fel teljesen bármilyen állat tenyésztésével, és várjon néhány hónapot vagy évet, amíg egy ilyen ember kész és érett lesz a tenyésztésre. papagáj.

Sok nagytestű papagáj megtanulja utánozni a hangokat és az emberi beszédet (sőt vannak fajok, amelyek tehetségesebbek ebben), de nem szabad elfelejteni, hogy ez az állapot csak hab a tortán az együttélésen. Inkább úgy értem, mint egy papagáj jutalma a tőled kapott megfelelő gondoskodásért.

Az első dolog az, hogy eldöntse, milyen típusú papagáj érdekel. Megpróbálom röviden általánosítani a nagy papagájok egyes fajainak természetét. Természetesen vannak kivételek – mivel minden papagáj egyéni személyiség, de általában a következők érvényesek:

  • Szürke papagáj - zako: ez az afrikai papagájfaj az egyik legnépszerűbb házi kedvencként tartott faj. Neki van a legjobb tehetsége ahhoz, hogy megtanulja utánozni az emberi beszédet. Sajnos nagyon konzervatív természetű, ami gyakran olyan lelki problémákhoz vezet, amelyek önkárosító hatásúak (szakadás, tollsérülés stb.)
  • Amazóniai: fiatal dinamikus emberek számára nagyon alkalmas faj, nagyon jól tűri a változásokat (pl. költözés, ketrec váltás, ketrec módosítás esetén), nem okoz gondot a táplálékcserével, nagyon jó a képessége is hangokat utánozni. Alapvetően a szürke papagáj ellentéte. Fontos megjegyezni, hogy felnőtt korukban különösen a hímek nagyon agresszívak (főleg az áramlási és fészkelő időszakban), és az amazonok egyértelműen a legzajosabb papagájok közé tartoznak - nem ajánlom őket lakásban való tenyésztésre, ahol nincs toleráns. szomszédok. Az amazonoknak 28 faja van, házi kedvencként a kékhomlokú Amazonas, a sárgafejű surinami Amazonas, a venezuelai Amazonas (narancsszárnyú), de nagyon engedelmes Amazonnak ajánlom a sárganyakú Amazonát (amazona ochrocephala auropalliata)
  • Eclectus: Ausztrál papagájfaj, amely bonyolultabb természetű, hasonló a szajkóhoz. Itt is gyakori a tollkárosodás. Ivardimorfizmus jellemzi (hím zöld, nőstény vörös), tekintve, hogy a madarakat párban tartva igazán szép esztétikai élmény. Ami a zajt illeti, nem bírják a folyamatos kiabálást, mint az amazonok, de nagyon erős hangjuk van.
  • Kakadu: Ausztrál papagájok. Itt fontos megjegyezni, hogy a kézzel táplált nagy kakadufajták (fehér kakadu, molukkói kakadu, sárga tarajos kakadu,...) gyakran nagyon kontaktorientáltak. A legtöbb esetben ez egy kívánatos jelenség, amelyet az állattartó el szeretne érni, de emlékezni kell arra, hogy nem mindig van annyi időd a papagájra, amennyit megkíván. Egy ilyen papagájnál általában "non-stop" - és ha éppen nem tudsz rá figyelni, akkor kellemetlen szüntelen sikoltozásával meggyőz az átgondolásról. De ha bújós háziállatot szeretnél, és a szomszédok nem tudnak kilakoltatni, akkor talán ez a fajta az „igazi dió” számodra.
  • Arapapák: óvakodjunk a kis arafajoktól, amelyek általában nagyon zajosak (például sárganyakú ara, ara ara, sötéthomlokú ara), a kisarák közül egyértelműen az ara ara - ara nobilis - a legnyugodtabb. . A nagyarák jelenleg meglehetősen népszerűek. Elsősorban a kék-sárga arákra (ararauns), zöldszárnyú ara (chloroptera) gondolok. Ez elsősorban annak az íratlan szabálynak köszönhető, hogy az ara a "papagáj birodalma királya", és így egyfajta plafont jelent ezen egzotikus állatok tenyésztésében. A nagyarák tenyésztése azonban egyáltalán nem egyszerű, még akkor sem, ha az optimális takarmányozásról van szó, és különösen az ilyen kisállat felneveléséről.

Kezdőknek, akik gazdasági szempontból nem engedhetnek meg maguknak egy nagy papagájt, vagy nincs elég helyük egy kellően nagy ketrecnek, javaslom, hogy gondoljanak például a szenegáli papagájokra, pirurákra stb.

Ha elhatározta, hogy szeretne egy papagájt, ne rohanjon megvenni. Megértem, hogy amikor az ember készen áll egy új tollas tagra, azt akarja, hogy minél előbb otthon legyen, bármi áron. Mindenekelőtt fontos, hogy ne vásároljon papagájt üzletekből vagy bármely más, kisállat-ellátást kínáló hálózatból. A következő cikkben, amelyet a jövő héten készítettem nektek, elmagyarázom, miért.