Miért papagáj és hol lehet beszerezni - 2. rész.

Ha megszületett a döntés, és új tollas családtag mellett döntött, fontos, hogy ne kapkodjon a vásárlás helyével. Mindenekelőtt fontos, hogy ne vásároljon papagájt üzletekből vagy bármely más, kisállat-ellátást kínáló hálózatból. Ez több objektív okból is így van:

  • Túlzott ár (ha az üzlet áfa-fizető is, akkor akár a papagáj árának kétszerese is lehet)
  • Képzetlen személyzet (aki aligha tud Önnek tanácsot adni és minőségi takarmányozást ajánlani, amikor a legtöbb esetben ez az etetés nem része a portfóliójuknak) - tisztelet a kivételeknek
  • Nem tudod, mivel etették a papagájt a bolti tartózkodása alatt (de ez általában olcsó étel, mivel az üzleteknek van költségvetésük saját állataik etetésére, és egy ilyen etetési mód hatással lehet a mentális és fizikai az állat állapota)
  • Nem ismeri a papagáj jelenlegi egészségi állapotát (sajnos az általános állatorvosi igazolások nem sokat mondanak az egészségi állapotról)
  • A papagáj pontos kora nem ismert
  • A papagáj eredete garancia nélkül (nem tudod melyik tenyésztőtől származik, nem láttad a szülőket, nem tudod, hogy kézzel etették-e és hogyan)
  • És egyéb...

A papagájok bolti vásárlása általában spontán vásárlásként történik: "Ez gyönyörű, ezt szeretném otthon tartani." Ez olyan, mint amikor éhesen mész bevásárolni.
Ily módon egyszerre több nemkívánatos hatás is felléphet. Lesz egy papagájod, akinek nagy valószínűséggel már legalább részben kialakult a karaktere, tehát olyan szokások és különösen rossz szokások, amelyek esetleg nem kellemesek. További negatív hatást az is érzékeltet, hogy az üzlet a magas eladások jóhiszeműségében a lehető leghamarabb újabb papagájt vásárol - ami ismét az üzlet ketrecében szenved. Az igazán erős „baj” szót használom, főként azért, mert a személyzet gyakran nem tudja, hogyan kell gondoskodni ezekről a papagájokról, és más állatok gondozása és az üzlet vezetése közben még erre sincs idejük.
Így még néhányunk erőfeszítése is egy ilyen szegény dolog megvásárlása és megmentése formájában csak ahhoz vezet, hogy egy másik papagájt hosszú életre kárhoztatnak egy boltban mesterséges megvilágítás mellett és az üzlet látogatóinak szakadatlan figyelmével, olykor olyan intenzíven, hogy a papagáj nem tud. megpihen, és apatikussá válik az emberi figyelem iránt, vagy akár agresszív.

Tehát a papagáj vásárlásának alapszabálya: KÖZVETLENÜL A tenyésztő kezéből.

Ideális, ha ajánlások alapján sikerül felvenni a kapcsolatot a tenyésztővel. Egy másik lehetőség a hirdetések vagy a kiválasztott városokban rendszeresen megrendezett tenyésztési találkozókon szerzett kapcsolatok. Ha kiválasztottunk egy tenyésztőt, nagyon fontos, hogy a vásárlás előtt megbeszéljünk vele egy találkozót, hogy lássuk tenyésztését, ideális esetben a kölyök szüleit. Nagy előnyt jelentene, ha a kölyköket is megmutatná, akiket kézzel etet. A kölykök szelídek legyenek, pl. nem kell félniük a kezektől, hagyják magukat simogatni. A tenyésztési tisztaság magától értetődő legyen, még akkor is, ha ezt a feltételt néhány nagyobb tenyésztő számára meglehetősen nehéz elérni. Ügyeljen arra, hogy figyelje meg, mik a papagájok – különösen a táplált szülők. Én személy szerint röviden ellenőrzöm a tálakat – tisztának kell lenniük, a madaraknak hozzá kell férniük tiszta ivóvízhez. Annak érdekében, hogy objektívebb képet alkossak az etetésről, általában megnézem a ketrec alját - a gyümölcs, zöldség vagy pellet maradványait.

Ha a tenyésztő nem hajlandó találkozni a papagáj eladása előtt, az mindenképpen gyanús. Természetesen sok tenyésztőnek ritka papagájfajtája van a farmján, és nem szívesen látnak "behatolókat" a farmján, akár különféle betegségek esetleges behurcolása, akár a tenyésztési titok megőrzése miatt. Lényegében Ön még mindig csak egy potenciális vásárló, és a tenyésztő nem biztos abban, hogy az üzlet valóban megvalósul-e, vagy csak egy tollas állatkertbe látogat. Az ideális engedmény az, ha készpénzelőleget ad a tenyésztőnek, hogy megmutassa, valóban érdekli a papagáj vásárlása.

  A szolidabb tenyésztők a papagájok különböző vizsgálatainak eredményeit is megtekinthetik, amelyek bizonyítják a fajta tisztaságát és egészségi állapotát.

Azt is meg kell jegyeznem, hogy óvatosnak kell lennie, amikor papagájt vásárol különböző kereskedőktől. Alapvetően az ember vesz egy papagájt egy tenyésztőtől, és haszonszerzés céljából kínálja továbbértékesítésre. Sajnos a profit az ilyen emberek legfontosabb és gyakran egyetlen motivációja. Ismét olyan helyzetben találja magát, amikor fogalma sincs a papagáj eredetéről.

Folytatás a cikknek legközelebb :-)