Miért papagáj és hol lehet beszerezni - 3. rész.

Ebben az utolsó részben arra az ajánlásra szeretnék összpontosítani, hogy teljesen elválasztott egyént vegyek, vagy olyan babát, aki még nem tudja, hogyan kell önállóan táplálkozni, ami azt jelenti, hogy egy bizonyos ideig pótolnia kell. (kanállal, szondával vagy fecskendővel) speciális kiegészítő takarmánykeverékkel. Egy másik gyakori jelenség egy „utazó papagáj” – egy idősebb papagáj – vásárlása, többnyire reklámcélból.

Sokszor találkoztam azzal a hozzáállással is, hogy érdemes olyan papagájt venni, ami még nincs teljesen elválasztva - vagyis még kézzel kell etetni. A fő ok az, hogy meg fog szokni, hihetetlenül szelíd lesz. Ez valóban igaz, de fel kell ismerni ennek a lépésnek a buktatóit. Az eladó elégedett, mert nem kell aggódnia az állandó etetés miatt. Bár előfordulhat, hogy a papagájt alacsonyabb áron adja el, mint egy teljesen elválasztott egyed, nem kell attól tartania, hogy a papagáj megtanulja magától táplálkozni, vagy ha az etetés, elválasztás során valamilyen betegségre utaló jelek, ill. a legtöbb esetben a halál (kivéve, ha egy súlyos veleszületett betegségről van szó, amelyet a boncolás feltárna) félreállíthatja az ügyet. Leállási idő, pl. az az idő, amikor abbahagyja a papagáj kézi etetését, bizonyos esetekben meglehetősen bonyolult lehet – különösen egyes fajok esetében (például nagy ara és kakadu esetében). Ha elmulasztja a megfelelő időpontot a kiegészítő takarmánykeverékről való leszoktatásra, a papagájnak hosszú ideig kiegészítő etetésre lehet szüksége.

Teljesen kezdőknek egyáltalán nem ajánlom idősebb papagáj vásárlását. Először is, többnyire egy szegény, úgynevezett "utazópapagájról" van szó, amelytől a tulajdonosnak meg kell szabadulnia. Ez gyakran olyan objektív okokra vezethető vissza, amelyek nagy valószínűséggel téged is zavarnak (nagy a feltételezés, hogy idővel a papagájt is továbbmozgatod). Az eladás felgyorsítása és a tollas problémájuk mielőbbi megszabadulása érdekében, anélkül, hogy elveszítenék jellemükről alkotott nagyszerű képüket, az eladás okaként hajlamosak allergiát, gyermekszületést, költözést stb.

Így olyan papagájt kapsz, ami lehet agresszív, elviselhetetlenül zajos, vulgáris :-D és hasonló. Ezért a legjobb, ha van egy kölyök, akit a saját képére nevel. Ha nem sikerül felnevelni, és papagájának bizonyos rossz szokásai lesznek, kérjük, tanulja meg elfogadni – ez már részed és családod teljes jogú tagja. Egyikünk sem tökéletes. Személy szerint néha van kedvem kidobni az ablakon a nőstény amazóniaimat, vagy megfenyegetni az eladással (főleg, ha meg akar ölni :-D ), de ha egyszer elindultam ezen az úton, tiszteletben kell tartanom az időnkénti fenntartásait velem szemben.

Az igazán ideális feltétel egy frissen elválasztott, kézzel táplált baba vásárlása. Ellenőrizheti, hogy egy papagáj nagyon könnyen táplálkozik-e. A ketrecben egy tálban takarmány, gabonakeverék - napraforgó lesz kifejtve. Ha például napraforgómagot adsz neki a kezedből, akkor a legcsekélyebb probléma nélkül megpucolja és megeszi.

Amint fentebb olvashatta, még egy olyan banális dolog, mint egy papagáj vásárlása, nyilvánvalóan nem egyszerű dolog, és nem kell problémamentesen megtenni. A célom az volt, hogy rávegyem, hogy lassítson, és gondoljon néhány lehetséges következményre egy papagáj gyors, meggondolatlan, érzelmes megvásárlása esetén.

És végül nem szabad elfelejtenünk, hogy mielőtt hazahozzuk a papagájt, feltétlenül fel kell készítenünk a háztartást az új családtag érkezésére.

A végén? Valószínűleg csak azt kívánom szívből, hogy jó döntést hozzon (bármit is választ), és mindenekelőtt biztosítson boldog és elégedett életet legalább egy operáns számára.