TIP-TOP felszerelés minden ketrechez

Csirkénk boldog és elégedett életének alapvető lépése a megfelelő ketrec kiválasztása, majd jön a nehezebb rész, vagyis a ketrec helyes elrendezése. Felszerelés alatt mindent értek, ami a ketrecben van – ülőrudak, játékok, tálak, fürdőszoba, ágynemű,... Sokan ezt alábecsüljük, és úgy gondoljuk, hogy egy jó ketrec és élelem vásárlása véget ér a felkészülésnek a papagáj érkezésére. A valóság azonban más – ahhoz, hogy a papagáj valóban használni tudja a jó ketrecet, célirányosan és megfelelően kell felszerelni és berendezni. Ezt a felszerelést (ülőrudak és játékok) ezután folyamatosan cserélni kell, hogy a papagáj ne unatkozzon.

A ketrecek alapfelszereltsége 1-2 (néha) simább fasügér. Itt szeretném leszögezni (és lehetőség szerint minden bejegyzésben megemlítem), hogy ezek az ülőrudak csak átmeneti megoldást jelentenek azoknak a kényelmes vagy elfoglalt gazdiknak, akik nem tudnak vagy nem akarnak egészséges ülőhelyet adni papagájainak. Sajnos nap mint nap találkozom olyan videókkal, fotókkal, ahol ezek a sügérek a ketrec alapfelszereltsége. KÉRJÜK, hogy a ketrec összeszerelése után az első dolgot tegyétek meg - EZEKET EZEKET A SIMA SÜRGŐKET KIHAGYJÁK KI, ÉS CSERÉLJE KI TERMÉSZETES KÉGES ÁGAKRA. Használjon például bodza fát (vigyázat, puhább fát, így rövidebb ideig tart, a papagájok annál jobban élvezik) vagy gyümölcsfát - csak vadon termőt (nem szabad vegyszeresen kezelni). Egy idő után még az új süllőket is lehámozza vagy megrágja a papagáj, és ez egy jelzés, hogy újra kell cserélni a süllőket. Nagyon ügyeljen a ketrec felszerelésének erre a részére, így biztosíthatja papagájának egészséges ülését, pedikűrjét és egyben az ülőrudakon való rágcsálással járó szórakozást.
A ketrecben 2-3 emeletnek (azaz 2-3 süllőnek) kell lennie. Helyezze az első süllőt a tálak szintjére. A papagájnak kényelmesen kell mozognia a tálak között. Ne helyezzen ülőrudakat a ketrec alsó részére - a papagáj nagyon keveset mozog ott, és ezek az ülőrudák haszontalan csapdák lennének az ürülék és a kosz számára. A következő süllő 20-40 cm magasságban legyen az alsótól (a papagáj méretétől függően). Ideális, ha a papagáj ki tudja magát nyújtani, felakasztja a csőrét a felső sügérre és felmászik. A legfelső sügérnek a ketrec lehető legmagasabb pontján kell lennie, hogy a papagáj kényelmesen tudjon ott ülni - itt tölti a legtöbb idejét, és főleg alszik és pihen. A magasságkülönbségek kényelmes és szórakoztató leküzdésére a ketrecben számomra a "rugó" bizonyult a leghatékonyabbnak. Feldobja az egész ketrec színét, és a papagájok imádják. A csiszolósügéreket abba a zónába kell elhelyezni, ahol a papagáj a legaktívabb, mert helytelen elhelyezés esetén nem teljesítik a céljukat. Teljesen elegendő, ha papagájonként egy őrlősügér van a ketrecben, természetesen jól elhelyezve. Kis és nagy papagájok számára készült játékok ezen a linken találhatók.

Minden ketrecnek tartalmaznia kell egy tálat. Ideális, ha a tálak olyan mechanizmussal vannak felszerelve, amely megakadályozza, hogy felboruljanak, és a tartalom kiszóródjon vagy kiboruljon. Ha ez nincs meg, akkor inkább használjon más, ilyen módon felszerelt megfelelő tálakat.

Különös figyelmet kell fordítani a rend és a higiénia fenntartására a tálak (ülőrudak, rácsok) területén. Etetéskor a papagáj megtisztítja a csőrét a sügéren és a ketrec hálóján – ez potenciálisan a baktériumok elterjedésének veszélyét jelenti.

Ha a papagáj szereti magát fürdeni, javasoljuk, hogy szereljen fel egy fürdőszobát. Közepes és nagy papagájoknál nekem bevált a GIANT SPLASH. A Montana ketrecek előnye, hogy a ketrecen kívül is felszerelhető, így nem foglal helyet a ketrecben, és a papagáj egy privát medencében tud mászkálni.

A ketrec aljára való ágyneműről bővebben nem térek ki, mivel egy külön bejegyzésben foglalkoztam vele: "Melyik ágyneműt válasszunk a ketrec/madár aljára".

A papagájok számára készült játékok külön felszerelést képeznek. Manapság olyan széles a választék, hogy az emberek gyakran nem tudnak választani, vagy rosszul választanak – ez elkedvetleníti őket, ezért inkább nem vesznek semmit. A következő cikkben erre a kérdésre fogok összpontosítani. Ezért megpróbálok tanácsot adni, hogy milyen játékokat válassz, hogy a lehető legtovább kitartsanak, és szórakoztassák a papagájt.