Hogyan válasszunk megfelelő ketrecet 1. rész.

A papagáj vásárlása előtt elegendő idővel foglalkoznunk kell ezzel a kérdéssel. A papagáj vásárlása ne legyen impulzív döntés, hanem olyan, amit alaposan átgondolunk, megtervezünk és felkészülünk rá. Sokan azt gondolják, hogy egy papagájnak bármilyen ketrec elég, sokszor a méret sem megfelelő, és ezt sokan azzal indokolják, hogy a papagájt legtöbbször úgyis elengedik. Nem szabad elfelejteni, hogy a ketrec a papagájok otthona és menedéke – ezért a papagáj szeretne visszatérni hozzá, és nem börtönnek tekinteni. Ezért fontos kellő figyelmet fordítani a megfelelő ketrec kiválasztásának kérdésére.

Azt sem ajánlom, hogy a papagájt a nap nagy részében szabadon engedjék. Ne felejtsük el, hogy a papagáj hosszú távú társ, és biztosan nem lesz mindig lehetőségünk szabadon engedni. Nem tudjuk, mi lesz a helyzet 5-10 év múlva (néha még pár hónap múlva is egy papagáj vásárlása után). Lelkesedésünk alábbhagyhat, munkával vagyunk elfoglalva, egy kamasz papagáj agresszív lehet és megtámadhat néhány családtagot – egyszerűen sok szempont van, ami teljesen megváltoztathatja a kezdeti terveinket, hogy a papagájnak állandó szabadsága legyen a ketrecen kívül. A papagájnak ekkor nagyon nehéz lesz megszoknia, hogy hirtelen be kell zárni, és akkor a ketrecből tényleg börtön lesz. Ezért az első napoktól kezdve a tollasoddal alakíts ki egy rögzített rezsimet, amelyet követni tudsz. Napi 2 óra (néha még kevesebb is) teljesen elegendő egy felüljáróhoz és a közelben való tartózkodáshoz – persze ha megfelelő ketrecet választottunk.

A ketrec kiválasztásakor az alapvető prioritás a méret. Természetesen a megfelelő ketrecméret a mérettől, a papagájfajtától és a papagájok számától függően változik. Alapvetően ne feledje, hogy az alapvető hüvelykujjszabály: "egy ketrec sem túl nagy". Megértem, hogy egy nagy ketrec vásárlása anyagilag megterhelő (a papagáj ára megközelítőleg megegyezik a megfelelő ketrec árával), de egy ilyen egzotikus állat tenyésztése anyagilag nem igényes, ezért tisztában kell lenni azzal, a határaidat, és gondolj a madár boldogságára – egyszerű: ha anyagilag nehéz számomra, inkább veszek egy kisebb papagájt, vagy várok, és később veszek egy papagájt. Ha választhatna, hogy egy 20 m2-es garzonlakásba vagy egy 200 m2-es villába költözne, valószínűleg nem kell megkérdeznem, mit választana. A papagájoknál kisebb léptékben azonos jellegű. Itt egy egyszerű egyenlet érvényes: minél nagyobb az élettér, annál boldogabb, elégedettebb és teljesebb az élet. Végtére is ez csak a fogságban való élet – tehát legyen J boldog és fényűző.

1 tanulónak, amazóniai (kék arcú és kisebb fajok), rózsaszín kakadu stb. Ajánlom legalább a Hacienda Dome-ot, egy ilyen papagájnak ideális ketrec a Castell Dome ill Castell Play.

Eklektusoknak, vörösnyakú amazonoknak, sárgapofás kakaduknak, kisebb arafajoknak (maracana, sárganyakú, vörösfülű stb.) legalább a Castell Dome-ot ajánlom, de a Grande Castell ketrec ideális.

Nagy arafajoknak és nagy kakaduknak (ararauna ara, zöldszárnyú ara, arakanga, fehér kakadu, molukkói kakadu stb.) legalább a Grande Castell-t ajánlom, de ideális két ketrec, ami egy nagy ketrecbe illeszthető az elválasztó rács eltávolításával: Los Angeles - ketrecek nagy papagájok számára itt található. Az Arkansas II a legnagyobb elérhető ketrec, amely még módosítható - további részekkel bővíthető (1x1m). Ebben a ketrecben gond nélkül fészkelhet pár amazon vagy kisiskolás. Elegendő hely van egy faháznak, valamint egy alkalmi felüljárónak (ha az ülőrudak megfelelően vannak elhelyezve).

Néhány ketrecmodell két változatban készül - DOME és PLAY (Finca, Hacienda, Castell). A Dome a kupola változat, és a Play tetején játszótér található. Sokan szeretnének járóketreceket vásárolni, gondolva, hogy a papagájnak lesz hol játszani. Egy ilyen ketrec kiválasztásakor inkább az a fontos, hogy a kerek ketrec formákat vagy a négyzet alakúakat részesítsd előnyben. Saját tapasztalatom szerint számomra a ketrecek DOME változatai váltak be jobban (a főajtó felett van egy kupola alakú felső részük a ketrecnek, ami egy kis csapóajtóval is fel van szerelve, ahol szeretnek ülni a papagájok) . Ami a játszóteres (PLAY) változatokat illeti, inkább azokat ajánlom, amikor annyira szűkös a hely, hogy nincs hol kijelölni a játékteret. Amikor a papagáj kiengedik a ketrecből, még mindig veled tölti ideje nagy részét, és ez a probléma hordozható állványokkal megoldható.

Mivel elég sok van, a következő cikkben más paraméterekre fogok összpontosítani, amelyeket a ketrec vásárlásakor figyelembe kell venni.