Betegség és a papagáj

Azért döntöttem úgy, hogy elindítom ezt a témát, mert sokunknak fogalma sincs, mikor beteg egy papagáj, melyek a leggyakoribb tünetek, hogyan kell eljárni és kihez kell fordulni.

Először is meg kell említeni, hogy ha egy papagáj beteg, gyorsan kell eljárnunk, és haladéktalanul meg kell oldanunk ezt a problémát. A papagájok anyagcseréje 21-szer gyorsabb, mint nekünk, így egy komolyabb betegség nagyon hamar végzetes is lehet – a papagáj halálával, általában még azelőtt, hogy még lenne időnk reagálni. Egy másik probléma, amellyel találkozunk, az, hogy a papagájokat a természet úgy kódolta, hogy elfedjenek minden gyengeséget és betegséget. Ez abból adódik, hogy a természetben nem tudnak védekezni a ragadozók ellen, ezért minden gyengeségüket el kell rejteniük. Amikor a papagáj annyira legyengült, hogy nem tudja elhárítani a problémáját, általában már késő.

A kiindulópont annak megállapításához, hogy papagájának egészségügyi problémája van, az a feltevés, hogy ezt jól ismeri. Ez azt jelenti, hogy változást fog észrevenni a viselkedésében. A papagáj tüsszenthet, orrfolyása, ürüléke megváltozhat, súlyosabb állapotban apatikus - nem játszik, nem hajlandó enni, csendes, legtöbbször alszik - vigyázat, ez az állapot közel lehet a halálhoz. Az ürülék cseréjénél nem feltétlenül kell betegség előjele lenni. Sokszor találkozom azzal, hogy a papagájnak hasmenése van a gazdi szerint, de közösen sikerült rájönnünk, hogy almát csak gyakran adott neki - túlsavasítja a szervezetet és vizes ürüléket, valamint egyéb gyümölcsfajtákat okozhat (pl. például körte, szőlő,...). Ezért gyakran cserélje ki a gyümölcsöt és zöldséget. Ha nem biztos benne, azt javaslom, hogy aznap csak gabonát és pelletet etessenek - ha az ürülék vizes volt a diéta következtében, akkor a diéta után visszaáll a normál állapotba. A zárt térben tartott papagájokat MEGELŐZŐEN FÉGMENTESÍTÉSÜL NEM TISZTÍTJÜK, mivel semmilyen módon nem érintkezhetnek a szennyeződés forrásával. Ha nem biztos benne, székletmintát veszünk egy zacskóba, és elvisszük az állatorvoshoz elemzésre (koprológia). Féregtelenítő készítményeket csak akkor használnak, ha a koprológia pozitív. Fontos megjegyezni, hogy ezek a gyógyszerek nagyon megterhelik a májat, ezért MEGELŐZŐEN NEM ADJUK MAGÁNADÁSA. Más a helyzet, ha egy papagájt szabadtéri madárházban tartunk - akkor is, de féregtelenítés előtt javaslom az ürülék elemzését.

A papagájoknak is vannak gyakori (kevésbé súlyos) vírusos légúti megbetegedései (megfázás, influenza,...), amelyekkel a papagájokat is megfertőzhetjük. Ekkor minden antibiotikum beadása kontraproduktív, és éppen ellenkezőleg, megterhelheti a papagáj anyagcseréjét. Ha látható az orrfolyás, akkor steril pálcikára kenést veszünk (állatorvosától beszerezheti - ideális, ha steril pálcikákat vagy kémcsöveket szükség esetén készen tartanak otthon a gyógyszeres szekrényben - legyen óvatosan, rendszeresen cserélni kell, mivel ezeknek is van bizonyos eltarthatósági idejük). Ha tudsz, vagy tudsz papagájjal bánni, javaslom, hogy a choanából (a csőr hátsó részéből - szájpadlásból) is készíts pálcikát. Ha az eredmények pozitívak, csak akkor célszerű elkezdeni az antibiotikum-kezelést (az eredmény egy része az antibiotikum-érzékenység – meghatározzák, hogy mely gyógyszerek hatnak a baktériumokra).

Ha antibiotikumokkal kezeli a papagájt, ne felejtse el egyszerre probiotikumot és prebiotikumot, Oro-Digestet és Probi-Zyme-ot a Versele-Laga Prebiotics-tól (a fruktooligoszacharidok táptalajt jelentenek a probiotikumoknak és így biztosítják megfelelő és hatékony működésüket ). Adjon probiotikumot és prebiotikumot az antibiotikum-kezelés alatt és 1-2 héttel azután. Ugyanakkor azt javaslom, hogy akkor is adják őket, ha a papagájt nem kezelik antibiotikumokkal, mivel nagyon jótékony hatással vannak a szervezetre és az általános immunrendszerre. Akár megelőzésként is adhatod egész évben (1-2 hetes kezelések pl. a téli időszak után tavasszal, fokozott terheléskor, kisgyermekeknek stb.).

Egyes papagájok hajlamosabbak a penészes légúti betegségekre. A dió nagyon elterjedt forrás. Ezért azt javaslom, hogy ne adjunk diót a papagájoknak – legalábbis feltétlenül zárjuk ki a búr diót héjában. Egy olyan betegség, mint például az aspergillózis, élete hátralévő részében a papagájban lesz, tehát ez biztosan nem jelentéktelen probléma.

A legésszerűbb módszer a papagájbetegség kockázatának minimalizálása az optimális egészségi állapot biztosításával – vagyis a megelőzés. A megfelelő etetés, életmód, megfelelő általános gondozás és egyben tudatosságunk segít elkerülni a hasonló problémákat, és ha mégis felmerül a probléma, úgy gondolom, ezek a cikkek a gyors bejelentésben és reagálásban is segítenek.