Hogyan válasszunk megfelelő ketrecet 2. rész.

Az előző részben elsősorban a ketrec legfontosabb paraméterére - nevezetesen a kellő méretére - koncentráltam. Ugyanilyen fontos a megfelelő menetemelkedés (az egyes vezetékek közötti távolság) és a huzalvastagság megválasztása. Ez azért fontos, mert ha nem megfelelően választják meg a huzal távolságát és vastagságát, akkor a papagáj nehezen tud mozogni a rudak mentén, de a legfontosabb, hogy sérülés történhet - például ujjak vagy fej beszorult a rácsok közé. Tehát a rudaknak elég távol kell lenniük, de nem túl távol egymástól – hogy a papagáj ne dugja be a fejét a rácsok közé. A huzal vastagságának elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy ellenálljon az erős csőrnek.

Körülbelül kakaska nagyságú papagájoknak, Amazon stb. 1,8 cm - 2,5 cm távolságot javaslok, huzalvastagság 4-5 mm. Nagy ara és kakadu esetében 2,5–3,1 cm távolság és legalább 5 mm-es huzalvastagság az ideális.

Az emberek azt gondolják, hogy a ketrec rudait csak vízszintesen (vízszintesen) szabad elhelyezni, vagyis lényegében egy létrát alkotnak, amelyen a papagáj kényelmesen fel tud mászni. Ez igaz, de ez egy kétélű fegyver, mivel a célunk, hogy a papagáj fizikailag fitt és fitt legyen. A megfelelő ketrecben ezért mindig két panelen vízszintes, kettőn pedig függőleges (hosszirányú) rudak legyenek. A függőleges rudak megmászása nagyobb kihívást jelent, és a papagáj fejleszti edzettségét és motoros készségeit.

Minden, egzotikus madártenyésztési szakemberek által tervezett, közepes és nagy papagájok számára készült, minőségi ketrecnek rendelkeznie kell ráccsal (az alsó rács a tálca felett, amely megakadályozza, hogy a papagáj a szennyeződéshez jusson a ketrec alján) és egy tálcát a kalitka alján. a ketrec (az ürülék és a szennyeződés felfogására szolgáló hely). Egyes kisebb ketreceket, madárházakat céltudatosan lehet fenékrács nélkül is elkészíteni, mivel egyes madárfajták a földre, ill. a ketrec alsó részeibe. Általában azonban a közepes és nagy papagájok ketreceit kihúzható ráccsal és tálcával kell felszerelni.

Ha nem biztos abban, hogy milyen márkájú ketrecet vásároljon, használja az eladó megítélését. Az eladónak ismernie kell a papagájok tenyésztését, és tudnia kell tanácsot adni, és össze kell foglalnia az egyes modellek előnyeit és hátrányait. Ebből arra következtethet, hogy az eladó tudja, mit árul, és felelősségteljesen tud segíteni a ketrec kiválasztásában.

Egy másik kevésbé fontos tulajdonság a ketrec színének megválasztása. Valójában csak az ízlésedről és az esztétikai érzékedről van szó. Például általában antik (sötét, fekete) és platina (világos, szürke) színek kaphatók ketreceinkbe. Sötét kalitkában (antik) jobban kitűnik a jacquard, de a sötét kalitkának az a hátránya, hogy nagyon látszik rajta a por és a poros (szürke) tollak. Én személy szerint sok évvel ezelőtt sötét ketrecekkel kezdtem (a sötét bútorok, a sötét elektronika akkoriban nagyon népszerű volt - egyszerűen minden fekete luxus volt J). Ahogy elkezdtem jobban tanulmányozni a nagy papagájok viselkedését, arra a következtetésre jutottam, hogy a világos ketrecek alkalmasabbak. A papagájok szélesebb színspektrumot látnak, és érzékenyebbek a színekre, mint az emberek (lehet, hogy ezt nem tudtad, de ennek oka az UV-sugárzás vizuális érzékelése). Lehet, hogy ez csak az én érzésem vagy feltételezésem, de azzal indokoltam, hogy ha papagáj lennék, akkor is jobban érezném magam nagy, jól megvilágított terekben. J.   Olyan egyértelműen világos ketrecek számomra és a papagájim számára.

A ketrecek kiválasztásánál fontos paraméter a felületkezelés. Környezetbarátnak, tartósnak kell lennie. A festéknek nem szabad leválnia. Megfelelő választás esetén a ketrecnek több évig ki kell állnia eredeti állapotában. Ami a Montana ketreceket illeti, személyesen teszteltem őket amazonokkal, araraunokkal (hosszú távú, ara - 4 év, amazonok - 12 év), és a ketrecek még mindig olyanok, mint az újak. A ketreceket nagyon jól takarítják, de nem szabad megfeledkezni a rendszerességről és a törődésről - pl. rendszeresen tisztítsa meg a ketrecet, ne használjon agresszív tisztítószereket.

Maga a fejezet tehát a ketrec felszerelése. A ketrec összeállítása és a papagáj új otthonában való elhelyezése után rászánjuk az időt. És mivel ez egy nagyon fontos fejezet (azoknak is aktuális, akiknél már régóta üzemel a ketrec, mert a ketrecben lévő felszerelésre vigyázni kell) - várlak szeretettel legközelebb is.