Játékok az operánsnak

A játékok kiválasztása elsősorban az Ön ízlésétől függ. Gyakran előfordul, hogy a gazdi nem megfelelő vagy rossz játékot választ, amit a papagáj nem akar, vagy gyorsan tönkretesz, és ez eltántorítja az illetőt attól, hogy újabb játékot vásároljon (hiszen a játék vásárlása anyagilag nem egyszerű dolog).

Játék vásárlásakor kövesse az alapvető szabályokat:

  1. Azt vedd meg, amit a papagájod szeret (néha színes játékok, máskor csak színtelen, bőr, fa, akril,...) - pl. elsősorban az operáns ízlése vezérelje, ne az ítélőképessége,
  2. Soha ne helyezzen a ketrecbe 2-3 játéknál többet (a ketrec méretétől függően néha 1 játék is elég) - sok játék esetén a papagáj túltáplált és unatkozik - akkor is kiválaszt egy játékot, amit tetszik a legjobban.
  3. Rendszeresen cserélje ki a játékokat, akár akkor is, ha látja, hogy a játék már előrehaladott szétesési stádiumban van, de ideális esetben 3 hetente,
  4. a játékok a papagájok mindennapi életének nagyon fontos részét képezik, ha a játékok vásárlása anyagilag nehézkes, próbálja meg házi készítésű játékokkal és szórakoztatással helyettesíteni

Az utolsó pont nagyon fontos, mivel más háziállatok a nap nagy részét alszanak vagy pihennek (pl. egy kutya legfeljebb napi 16 órát), de a papagáj egy nagyon játékos lény, aki még az Ön távollétében sem alszik, és szüksége van rá. játszani és szórakozni. Ha nincs társa a ketrecben, akkor még inkább..
Kerüljük a hasonló jelenségeket, mint például az ebből fakadó hosszan tartó frusztrációt, ami tollkopasztáshoz vezethet.

Tehát bontsuk le a legapróbb részletekig:

  • Fajátékok: nagyon népszerű és legkelendőbb játékok, a legolcsóbbak. Hátránya, hogy nem bírják sokáig – végül is ez a cél = a papagáj elfoglalása. Ha fajátékot választunk, próbáljunk meg olyat választani, amelyben a puhább fa mellett erősebb farészek is találhatók, bambusz, kókusz vagy kávéfa (ezek az elemek meghosszabbítják a játék élettartamát, ezért nagyon érdekes kihívást jelentenek papagájok)
  • Aktív játékok: tartós műanyagból vagy akrilból készült játékok. Céljuk a papagáj motoros készségeinek, intelligenciájának és gyakorlatias gondolkodásának fejlesztése. Hátránya, hogy ha a papagáj kitalálja, hogyan győzze le ezt az aktív játékot (és kapja meg a jól megérdemelt jutalmat a játékban - dió, keksz,...), akkor a játék már nem tölti be a célját. Egy ideig még használható a gyorsaság gyakorlására, de akkor azt javaslom, hogy a játékot tedd el hosszabb időre, és cseréld ki egy másik aktív játékra. Ennek a játéktípusnak azonban hatalmas előnyei vannak a motoros és a papagájok intelligens mozgása formájában. Sokan úgy gondolják, hogy a kiválasztott aktív játékot a kölyöknek azonnal el kell sajátítania. HIBA - a cél az, hogy "egy kicsit aggódjon" és fejlessze a gyakorlatias gondolkodást J
  • Fémjátékok: elpusztíthatatlanságuk jellemzi őket, ami alapvetően nagy hátrányuk, mert a papagáj alapvetően nem tud mit kezdeni egy ilyen játékkal, ezért hamar abbahagyja a szórakoztatást. A Metal Feeder fémaktív játék nagyon hasznosnak bizonyult - ebbe a fémjátékba elhelyezhetők az élelmiszerek, más játékok részei, ruhadarabok vagy egyéb kedvenc dolgok, amelyeket a papagájnak ki kell húznia a fémketrecből.

Ha összefoglaljuk, ez abból következik, hogy rendszeresen cserélni kell a játékokat, nem kell túl sokat tenni belőlük a ketrecbe, és követni a tollas kedvence ízlését.