Papagájok és manikűr-pedikűr

Sokunknak gondja van azzal, hogy a papagájoknak éles karmai vannak – mondhatni tűk vannak karmok helyett. Minden kölyöknek vannak éles karmai, de idővel és természetesen megfelelő gondozással az éles pontok eltompulnak.

Az egészséges lábak és a fitt karmok legfontosabb receptje a sügér helyes megválasztása. Ketrec vásárlásakor mindig két lehetőség van:

  • A csomag nem tartalmaz ülőrudat
  • A csomag megmunkált sima ülőrudakat tartalmaz (a legjobb esetben műanyag)

Mindenesetre ki kell cserélni ezeket az ülőrudakat, és a ketrecet természetes kéregű ágakkal kell ellátni. A papagáj nagy valószínűséggel lehámozza a kérgét (ez a viselkedés kívánatos). Minél gyorsabban sikerül lehántani a kérget, vagy más módon (száradás, szennyeződés, egyéb károsodás) gyorsabban romlanak az sügérek, annál gyakrabban kell cserélni az ágakat. Használjon különböző vastagságú ágakat, hogy a papagáj maga tudja kiválasztani, hol ül, játszik és pihen a legjobban. Ahhoz, hogy a karmok köszörülése működjön, az kell, hogy a süllő kellően vastag legyen - a láb nem fedheti le teljesen, mert akkor a karmok hegye nem érintkezik a süllő kérgével.

Az idős vagy ízületi problémákkal küzdő papagájok számára ajánlott vékonyabb ágakat használni (hogy könnyedén átfoghassák őket a lábukkal és jobban megőrizhessék az egyensúlyukat), amelyeket csak a ketrec alsó részébe helyeznek el, hogy a papagáj esetleges leesésekor se sérüljön meg. Ne helyezzen túl sok hintát a ketrecbe. Tartsa észben, hogy miután felakasztott 1-2 játékot, a papagájnak még mindig van helye mozogni. Az interneten található egy lista a papagájok számára biztonságos fákról és növényekről. Mi olyan biztonságos fát használunk, mint például a bazaltfa (vigyázat, ez a fa puha faanyag, amit a papagájok szeretnek, de a papagáj munkájának intenzitásától függően ez a hinta legfeljebb egy hétig tart), és nagyon kedveltek azok a hinták, amelyek gyümölcsfából készülnek. Gyümölcsfából készült hinták használatakor ügyeljen arra, hogy ezek vadon növő fák legyenek (a fákat nem szabad vegyszerrel kezelni). A hinta felhelyezése előtt ajánlott a hintát alaposan lemosni forró vízben (ideális esetben gőzzel), de a tisztításra az F10 SC vagy F10 SC XD fertőtlenítőszert használjuk (nincs szükség utólagos öblítésre).

Annak érdekében, hogy a papagájok tökéletes lábfejet kapjanak, és megóvjuk kezünket a karcolásoktól, mindenképpen legyen legalább egy csiszolósügér a ketrecben - itt találsz papagájok és madarak számára készült csiszolódeszkákat.

Az őrlősügér kiválasztásakor ismét a papagáj típusának megfelelően állítjuk be a méretet, és a süllőt oda helyezzük, ahol a papagáj leggyakrabban mozog - például az evőtál közelébe. Nincs értelme olyan helyre tenni a süllőt, ahol a papagáj csak ül rajta, a karmok köszörülése érdekében a papagájnak a süllőn kell mozognia. Ezért is érdekes terméknek tűnnek a csiszolósüllős hinták, mivel a papagáj megőrzi az egyensúlyt rajtuk, a karmok és a lábak bőrének ápolása pedig tökéletesen biztosított.