Milyen ágyneműt válasszunk a ketrec/madár aljára

Ezt a kérdést sokan felteszik, főleg azok, akik kezdők a tenyésztésben, vagy még nem találták meg a nekik teljesen megfelelő almot. Különböző típusú ágyneműket is kipróbáltunk, az újságoktól a bükkfaforgácson át a különböző típusú grízig vagy bentonit ágyneműig.

Mindenekelőtt az ágynemű kiválasztásakor figyelembe kell venni, hogy milyen ketrecről vagy madárházról van szó. Ha van egy ketrece alsó rács nélkül - pl. a papagáj szabadon hozzáfér a ketrec aljához, ezért bentonit ágyneműt vagy újságot semmiképpen nem ajánlok az ágyneműnek. Papagáj tépheti az újságokat, és vitatkozhatnánk a nyomdafestékek környezetbarátságán is, a bentonit almot (macska WC-be szánt köves almot) pedig nem eheti meg a papagáj. Ezért, ha a papagáj hozzáfér az alomhoz, részesítse előnyben a természetes almozást, például bükkfaforgácsot vagy grízt, amelyet elsősorban papagájok táplálék-kiegészítőjének szántak.

Ha van egy rácsos ketrece, így a papagáj el van szigetelve az alomtól, nyugodtan használhat újságot a ketrec alján. De az újság használata nekünk nem jött be, mivel az újság túl sok pazarlás, ráadásul a tollak (főleg a világos pehelytollak) röpködnek az újságon, majd az egész helyiségben akár enyhe szárnycsapkodás vagy tervezet. Nálunk is a takarmányszemcse típusú ágyneműt szeretjük a legjobban, amit már több éve használunk és nem is tervezünk változtatni.

Íme néhány előnye ennek az ágyneműnek:

  • minimális pazarlás a ketrec rendszeres tisztítása során (a macskavécék tisztításához lapátot javasolunk
  • a tollak általában beakadnak az ágyneműbe, és nem repülnek el mindenfelé
  • megfelelő szemcsetípus-választékkal, kellemes aromájú (ánizsos adalékanyaggal) - Versele-Laga Marine különböző kiszerelésben
  • ez a gríz étrend-kiegészítő, így nincs egészségügyi kockázat, ha a papagáj hozzájut

Egyetlen hátránya a nagy súly, így ez az alomtípus alkalmas vékonyabb rétegben is. A betanított lapáttal végzett rendszeres tisztítás során elegendő tiszta ágyneműt hozzáadni és a teljes ágyneműt rendszeresen (legalább 3-4 hetente egyszer) cserélni.