Megfelelő tollápolás

A gyönyörű, fényes, egészséges tollak minden papagáj megkoronázása. A helyes vagy helytelen étkezés nagyon gyorsan befolyásolja a tollak minőségét. Ezért a szép toll alapja a megfelelő életmód, a minőségi takarmány, sok gyümölcs és zöldség felszolgálása. Ezzel párhuzamosan az egészséges, erős és szép tollazatot támogató multivitamin készítményeket is célszerű rendszeres időközönként (például tavasszal - azaz nehéz téli időszak után, de különösen vedlési időszakban) beadni. A Muta-vit hosszú évek óta a legjobb tollterméknek bizonyult számunkra – kapható por vagy folyékony formában. Tekintettel arra, hogy a por vízben is oldódik, ez a vitaminforma ideális - választhat, hogy a vitamint vízbe vagy ételre rakja (tapasztalataink szerint azt javasoljuk, hogy a vitamint keverje kisebb mennyiségben kedvenc gyümölcsébe vagy más étel).

Egy másik dolog, ami negatívan befolyásolhatja a tollak minőségét, a napfény hiánya (a fény értelmében). Nem szükséges a papagájokat napfénynek kitenni (sőt nem kívánatos), ha zárt térben, például sötétebb helyiségben tartjuk a papagájokat, vagy ez a jelenség a téli szezon után jelentkezhet, amikor mindannyian napfényhiánytól szenvedünk. Találkoztunk ezzel, ami a tollak elfeketedését eredményezte. Sötét fekete foltok, amelyek elkezdtek szétterülni a tollakon, és csak a teljes letollázás és speciális UVA-UVB lámpákkal történő megvilágítás után tűntek el. Ne feledje, hogy ezeknek az izzóknak a hatása 2000-3000 óra (kb. 10 hónap), ami után az izzó még ég, de az UVB sugárzás hatása gyorsan csökken. Ezért fel kell írni a hozzávetőleges dátumot, amikor elkezdte a világítást ezzel az izzóval, és rendszeresen cserélni kell a megadott időpontokban.

A szép tollakhoz ideális a megfelelő páratartalom biztosítása, ne felejtsük el, hogy a legtöbb papagáj természetes környezete esőerdők, ahol a levegő páratartalma 90% körüli. Természetesen lehetőségeinken belül nem tudunk ilyen ideális éghajlati viszonyokat biztosítani, de legalább részben pótolhatjuk a papagáj gyakori harmatozásával vagy zuhanyozásával (a nyári hónapokban akár naponta is). Ne felejtsen el sok vizet használni a zuhanyozáshoz, ideális termékek ehhez: Mutavit és Jungle Shower

Szóval maradjatok szépek és jó repülést mindenkinek, J