Én etetem, te eteted, mi etetjük...

A megfelelő étrend felállítása a papagáj korai életkorától kezdődik. Alapvetően attól a pillanattól kezdve, amikor hazahozza. Abban az időben a papagáj még "tiszta üres lap", és legalább részben meg lehet formálni a megfelelő étkezési szokásokat. De az alap, hogy magadból indulj ki :-D. Ennek a cikknek tehát az a célja, hogy megismertesse Önnel a megfelelő papagájetető rendszert, hogy ne jusson el odáig, hogy kedvence csak napraforgót eszik.

Ha hazaviszi a babát, nagyon jól fog reagálni a puha, meleg ételre (mivel a közelmúltig a tenyésztőnél kiegészítő tápkásával etették). Ezért ez egy jó alkalom arra, hogy megtanítsuk a papagájt a pellet elfogadására. Megpróbálhatod szárazon is tálalni, de tálalás előtt nem kell sok időbe áztatni őket vízbe (vagy gyümölcsbe - pl. ha a papagáj szereti a szőlőt, akkor a szőlőlevet) és felmelegíteni (pl. forró vízzel leönteni). A puha és meleg granulátum ízletes lesz a kölyök számára. Ha az egyik granulátum nem működik, próbáljon ki egy másik márkát. Javasoljuk, hogy tanítsa meg a papagájt pellet evésre, mert elegendő vitamint és nyomelemet tartalmaz, és nem kell más vitaminkészítményt adnia.

Sok tenyésztő elköveti azt a hibát, hogy túl sokat eteti a papagájt (a papagáj természetesen pazarolja a táplálékot, és ez csak súlyosbítja a helyzetet). Az sem helyes, ha többféle ételt több tálba teszünk. A jobb minőségű ketrecek 3-4 tállal vannak felszerelve, így a papagájtartók úgy gondolják, hogy minden tálban más-más nassolnivaló kell. Ez az etetési mód nem megfelelő. A legtöbb esetben a papagáj kiválasztja azt, amihez éppen kedve van (leggyakrabban napraforgót és magot), megeszi, majd a gyomrában nincs elég hely az egészséges gyümölcsöknek, zöldségeknek, pelletnek. Javasoljuk, hogy 2 tálat hagyjon a ketrecben. Az egyikben a papagáj folyamatosan tiszta ivóvízzel rendelkezik, a másikban pedig élelem.

A papagáj leginkább reggel és este, lefekvés előtt éhes. Napközben csak feltölti az energiáját, és itt-ott eszik valamit. Ezért az egyik megfelelő takarmányozási séma lehet például:

  • Reggelente gyümölcs- vagy zöldségkeveréket, vagy fagyasztva szárított gyümölcsöt (vagy csíráztatott magvakat) tálalunk.
    Ebéd körül eltávolítjuk az el nem fogyasztott gyümölcsöket, megtisztítjuk a tálat és tálaljuk a granulátumot
    Este lefekvés előtt adjuk a gabonakeveréket (mivel ez az étel éjszaka is a tálban lehet és nem romlik meg)
    Ha időbeli és szervezési okok miatt nem lehetséges a napi 3-szori etetés, akkor granulátummal együtt is adhatunk gyümölcsöt, így elkerülhetjük az ebédidős etetést.

Ha a papagáj visszautasít bizonyos típusú gyümölcsöket vagy zöldségeket, próbálja meg például nyárson tálalni. A papagájok nagyon játékos lények, és a „játéktáp” szabálya valóban érvényes rájuk, így ha egy szórakoztató etetési formát talál ki, kedvence biztosan jobban fogja élvezni.

Ha mindennek ellenére madarad válogatós és nagyon kevés egészséges táplálékot eszik, ne felejts el vitamin-kiegészítőket adni. Ez megelőzi a későbbi egészségügyi problémákat, és biztosítja kedvence jó egészségét és minőségi tollait.

Nem kell azonban túlzásba vinni a vitaminokat sem. Mindenekelőtt jó minőségű, bevált terméket kell választani, ezért figyelmesen olvassa el a betegtájékoztatót. A Muta-vit bevált széles spektrumú multivitamin-kiegészítő (vízben oldódó, de takarmányba is adható), ideális vitaminpótlásra helytelen táplálkozás esetén, stresszes időszakokban, de különösen vedlési időszakban.

És végül: Jó ízelítőt kívánunk J