A tollak kitépése és károsítása

A tollkopasztás nagyon gyakran előforduló probléma. Egyes papagájok ugyanilyen hajlamúak (például szajkó, fehér kakadu, eclectus, nagy ara - ara, zöldszárnyú ara stb.). A jó hír az, hogy számos olyan készítmény van a piacon, amelyek ezt a problémát hivatottak kiküszöbölni. A rossz hír az, hogy ezek a készítmények ritkán működnek. De ez nem jelenti azt, hogy haszontalan próbálkozni velük. Nem kívánatos és helytelen ezt a helyzetet úgy hagyni, ahogy van, és elvárni, hogy magától kijavítson.

Mindenekelőtt ki kell zárni a tollkopasztás élettani okait. Ez azt jelenti, hogy a parazitákat ki kell zárni, ideális a papagáj aktuális egészségi állapotának kiderítése – a máj állapotát célszerű a vérképből kideríteni. Ha a papagáj nem megfelelően táplálkozik (például kizárólag napraforgómaggal nevelkedik – ebből a fekete napraforgó a legrosszabb), akkor nagy a májkárosodás valószínűsége, ami a túlzott pehelytermelésben nyilvánulhat meg. Ez a papagáj viszketését okozza, és ezért elkezdheti károsítani és elszakítani a tollait. Cirkovírus (PBFD) vizsgálatot is célszerű elvégezni, ha a papagáj tollazatában is rendellenességek vannak.

A legtöbb esetben azonban a papagáj egészségileg teljesen egészséges, a tollkárosodás pedig pusztán pszichológiai probléma. Éppen ezért ez a probléma egyes fajoknál gyakrabban fordul elő, mint másokban. Például a zako egy nagyon konzervatív papagáj, amely alig tűr el semmilyen változást (természetesen kivételt). Ezért amikor életében fellép valamilyen inger, aminek egyáltalán nem kell értelmet tulajdonítanunk (ezért sokszor nem tudjuk azonosítani a kiváltó okot), az annyira befolyásolhatja a pszichéjét, hogy elkezdi tépni a tollait. A tollkárosodás minden papagájban másként jelentkezik. Van, aki csak a pehelytollait kezdi kitépni (a toll alatt szürke aljszőrzet), van, aki lekapja a szárnyát, van, aki teljesen kitépi a szárnyát és a tollait, van, aki csak a mellkasát, van, hogy a papagáj nem szedi le a tollait, hanem csak lelkesen. megtisztítja őket, hogy a tollak kopottak, és a papagáj összességében ápolatlan benyomást kelt. Azonban olyan súlyos helyzetekkel is találkoztunk, amikor a papagáj teljesen megkopaszodik, és csak a fején marad a tolla (ahova nem éri el). Akkor ez az önpusztítás olyan módját eredményezheti, amely végzetes lehet a papagáj számára.

Tehát kellene egy bemutatkozás. Most egy gyakran feltett kérdés: ,,Mi van vele?,,.

Először is rá kell jönnie, hogy az elején van egy kiváltó ok. Például:

  • A háztartás egyik kedvenc tagja egy ideig távol van otthonától
  • Változás a papagáj módban
  • Új tárgyak vagy dolgok a háztartásban, amelyek stresszt okoznak a papagájnak
  • Partner hiánya (eleinte főleg az áramlási és fészkelő időszakban érezhető)
  • Első vedlés (ha túl száraz a levegő, és nem zuhanyozod gyakran a papagájt, viszketés és kellemetlen érzés jelentkezik – ez a tollkopasztáshoz vezethet)
  • Féltékenység (például gyermekre, kutyára,... a háztartás bármely új tagjára)
  • És egyéb...

Amikor a rángatózást kiváltó inger abbahagyja a papagájra gyakorolt ​​hatását, ritka esetekben a tolltépés leállhat. Többnyire azonban ez az állapot továbbra is fennáll (gyakran súlyosbodik), főként azért, mert rossz szokássá válik. Az emberi körömrágáshoz hasonlítanánk – ez is egy rossz szokás, amitől az emberek nagyon nehezen tudnak megszabadulni.

A fentiekből következik, hogy minél tovább halogatjuk ennek a problémának a megoldását ill minél tovább nem sikerül stabilizálni ezt a problémát, annál mélyebbre fog gyökerezni ez a rossz szokás. Ez tehát az idő elleni küzdelem is.

Néhány ajánlás a mi oldalunkról:

  • Szórakoztasd őt (minél kevesebb ideig viseli, annál kevésbé fog rángatózni): kéreges ágak, játékok, aktív játékok (belül jutalommal) és egyéb...
    A játékokat oldalunkon itt találja
  • Gyakori harmat (zuhanyozás) - nem szeretik a nedves tollakat, és ezzel csökkenti a viszketést és a bőr kiszáradását - FIGYELEM - klórmentes szénsavmentes vizet használjon (negatív hatással van és rontja a problémát). Ideális az erre szánt termékek használata, pl. aloe verával:
    Dzsungelzuhany vagy vitamin a tollasodás elősegítésére
  • Partner importálása (ha már az elején tudod, hogy nem tudod a szabadidőd 90%-át a papagájba fektetni, akkor mielőbb gondolj egy tollas partnerre – mielőtt meg kell oldanod a kopasztás problémáját)
  • Az étrend javítása – korlátozzuk a napraforgó és a vegyes magvakat, több gyümölcsöt (vigyázz a citrusfélékre), zöldségeket és pálmaolajat granulált takarmány formájában, megnövelt pálmaolaj tartalommal Harrisson power csemege vagy tiszta pálmaolaj tálalása Avifood Palm oil 1

Tapasztalataink szerint a piacon lévő termékek közül nálunk az aloe verával és pálmaolajjal készült spray válik be a legjobban. A pálmadió tálalását nem ajánljuk, mert le kell fagyasztani, és senki sem tudja, hányszor olvasztották fel és fagyasztották le a vásárlóhoz vezető úton, így könnyen romlandó.

Végül még egy kérés. Ha nem sikerül megoldani a tollkopasztás problémáját, az nem jelenti azt, hogy papagájja szomorú és boldogtalan. Kérjük, ne próbáljon megszabadulni tőle úgy, hogy eladja vagy más kézre adományozza csak azért, mert nincs tolla, vagy rossz minőségű. Ez esztétikai probléma