Tippek és javaslatok az „egyeztetés” kezeléséhez

Munka közben az első papagájt Oskarnak, a másodikat Pipónak fogjuk hívni.

Először is általában ugyanazon fajhoz tartozó papagájok beszerzését javasoljuk. Sokan szeretnénk "színesebben" tartani a ketrecben, ezért különböző fajokra gondolunk. De ez nem jó, mert az egyes fajokat néhány alapvető karakterjegy jellemzi, ráadásul nagy gondot okozna egy olyan menüt összeállítani, amely a különböző papagájfajtákhoz illik (pl. az amazonoknak diétásabb étrendre van szükségük, míg az arapapáknak viszont magasabb energiaértékű etetésre lesz szükségük).

A párosításnak két módja van. Egyszerűbb módszer, ha már az elején beszerez egy nagy ketrecet és 2 fiókát. A második lehetőség az, hogy egy már háziasított papagájhoz (Oskar) hozunk partnert (Pip) - ez a módszer bonyolultabb, de annál több varázsa van, és nagyon ajánljuk.

Azért ajánljuk, mert Oskar már megszokta Önt, a napi rutinját. Pipo elfogadja, és mindent megismétel utána. A párosítás ideális időpontja Oskar 1,5-2 éves kora. Ekkor még nem felnőtt egyed, így nem olyan erős az áramlási periódus és nem mutat nagy agressziót (pl. az amazonok körében ismert). Pipo akkor kölyök legyen. Ha Pipo felnő, nem lesz nagy korkülönbség köztük, de a kölyök még mindig üres lap, és könnyen megszokja az új családot, az új rezsimet, az új nyájjal. Ha vásárolna egy második idősebb papagájt, annak már vannak bizonyos szokásai és rossz szokásai, amelyek megnehezíthetik az egész párosítási folyamatot.

Amikor hazaviszi Pipet, helyezze őt egy szállítóketrecbe vagy egy előkészített második ketrecbe, körülbelül 2-3 méterre Oskar ketrecétől. Ne felejtsd el, hogy az egész terület Oskaré, és nem szabad előnyben részesítened Pipet. Oskarnak nem szabad úgy éreznie, hogy félrehúzzák, féltékeny lehet vagy megsértődhet. A háztartás általános napi rutinjának tehát pontosan úgy kell működnie, mint Pip érkezése előtt. Fokozatosan közelebb hozza Pip ketrecét Oskar ketrecéhez, amíg néhány nap múlva el nem éri azt a szakaszt, ahol az egyes ketrecek teljesen egymás mellett lesznek – rács a rácson. Így a papagájok egymáshoz juthatnak és felfedezhetik – ellenkezőleg, amikor csendben akarnak lenni, mindenki bemászhat a ketrecének nyugalmába. Amikor a papagájok megszokják - garantáljuk, hogy felismeri ezt az állapotot -, akkor elkezdheti együtt repülni. Az utolsó szakasz az egyik ketrecbe való elhelyezés. Felhívjuk figyelmét, hogy az ideális állapot egy új, nagy ketrec, új játékokkal, új ülőrudakkal. Ha ez anyagi vagy térbeli szempontból nem lehetséges, legalább teljesen újítsuk fel Oskar ketrecét.

A biztonság kedvéért beszerezhet egy kamerát, és távollétében ellenőrizheti a papagájokat. A tanulók különösen nem szoktak tisztességesen játszani – előtted úgy fognak viselkedni, mintha az idegeidre mennének, és ha nem vagy otthon, összebújnak és szedegetik a tollaikat. Ne feledje, hogy a papagájok közötti kisebb viták és konfliktusok is teljesen normálisak – amíg nincs vér, minden rendben van, az erők kiegyensúlyozottak, mindkettőnek ugyanaz a csőrje, hadd oldják meg maguk a vitát. Ily módon hierarchiát állítanak fel a minifalkájukban, és akkor a kapcsolatukban rendbe jönnek a dolgok.

És hidd el, nincs jobb látvány, mint két bolyhos tollgolyó egymáshoz simulva.