Granulátum papagájok számára

Ebben a cikkben szeretném elmagyarázni, miért célszerű a papagájokat pellettel etetni, melyik a legalkalmasabb, a következő cikkben pedig arra adok ajánlásokat, hogyan tanítsuk meg a papagájokat pellet fogadására.

A granulált élelmiszerek egyes ellenzői azt állítják, hogy ez nem természetes, de itt szeretném leszögezni, hogy a granulátum etetése nem kevésbé természetes, mint a napraforgó etetése. Ráadásul a papagáj a maximális mennyiségű E-vitamint a napraforgóból kapja, a napraforgókeverékekkel való túlzott etetés pedig megterheli a papagáj máját – ennek messzemenő negatív hatásai vannak az egészségi állapotra, túlzott pelyhes tolltermelés – ez viszketéssel és az azt követő tollkopasztással és hasonlókkal jár.

Egyes országokban, amelyek az egzotikus madártenyésztők bölcsőjének tekinthetők (Hollandia, Belgium,...) még az egész éves, csak pelletekkel történő etetésre is áttérnek, és a tenyésztők erre az etetési módra adott válasza szerint nagyon jó tapasztalat és tenyésztési siker.

Személy szerint ezt szerettem volna kipróbálni, hogy megerősítsem vagy cáfoljam az egész éves granulátumos etetés alkalmasságát. Szóval kísérletet végeztem az Amazonjaimon. Ebben az időszakban körülbelül egy év telt el azóta, hogy mindent eltávolítottam az étrendemből, kivéve a granulátumot. Nem adok vitamint. A papagájok kifogástalan állapotúak, tollaik kifogástalan állapotban vannak. A kennel tiszta, nagyon jól karbantartott, mivel még a rudak sem ragadtak be a gyümölcsöktől. Az egyetlen nagy hátrány számomra a diéta egyhangúsága. Mivel a papagájok viszonylag spontán, dinamikus lények, akik örülnek, ha történik valami, az volt az érzésem, hogy elfogadják ezt az etetést, de lelkileg hiányzik belőlük a változatosság. Főleg a női amazonom elég nagy evő, és minden reggel sóvárogva néz bele a tálba, hogy valami újat találjon. Így magamnak visszatértem az eredeti etetési módhoz, de kivettem azt a tényt, hogy a granulátum egyértelműen a napi etetés legalább 60%-át teszi ki.

Mivel a granulátum ideális arányban tartalmaz tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket, nincs szükség vitaminkészítmények adagolására az etetés során egész évben. De fontos, hogy a granulátumokat váltogassuk. Mármint az egyes márkákra. Mivel minden ételféleségben más a tápanyagarány, és ügyelnünk kell arra, hogy a papagáj ne maradjon le semmiről, ez pontosan a márkák váltogatásával érhető el. Személy szerint a szemcsék összetételét tekintve a Harrison szerves granulátumban bízom a legjobban - egész évben etetem, és más granulátumokat is keverek hozzá (leggyakrabban NutriBird P15 és Zupreem).

A pellet etetésének legnagyobb buktatója, hogy a papagáj elutasítja azokat. Nagy kár, mert a leggyakoribb ok az, hogy a papagáj gazdi nem tudja helyesen etetni a pelleteket, vagy egyszerűen nincs elég türelme a tollas makacsokhoz. Egy hét múlva pedig írok neked néhány tippet, hogyan tanítsd meg a szemtelen fiúdat pelletet enni. Izgatott vagy?? J