Hogyan határozzuk meg a nagy papagájok korát és nemét

A papagájok korát pontosan nem lehet megállapítani, de bizonyos jelek alapján legalább megtudhatjuk, hogy fiatal vagy idősebb papagájról van-e szó. A kölykök szeme mindig sötét (legalább sötétebb írisz). Az íriszek csak az idősebb madarakban világosabbak (körülbelül fél-háromnegyed évtől kezdenek világosabbá válni). Például a kakaduk nem csak a korát, hanem a nemét is meg tudjuk mondani az íriszek színéről. Minden fiatal kakadunak fekete szeme van, felnőtt korban a nőstényeknek barna íriszek, a hímeknek fekete.

Egy másik jele annak, hogy meg tudjuk állapítani, hogy komplett kölyökről van-e szó, a csőr és a karmok állapota. Fiataloknál a karmok élesek és simák. Vigyázat, még az idősebb papagájoknak is lehetnek és gyakran vannak éles karmai, de a csőrre is figyelni kell. A fiatal papagáj sima csőrű, az idősebb papagáj kisebb-nagyobb mértékben megkopott, mivel a csőr egy szarv, amely lehámlik és megújul. A fiatal egyedek a színes fajoknál hajlamosak kevésbé színűek, tollaik tompábbak, néha kócos benyomást keltenek, mivel még nincs annyi tapasztalatuk, és nem tudják megfelelően ápolni a tollaikat. Az életkor előrehaladtával, megfelelő táplálkozással, megfelelő gondozással és rendszeres vedléssel (1. év körül lehet várni az első tömeges vedlést) a tollak egyre szebbek.

A zsenge korú kölykök ügyetlenek, a ülőrudakon való mozgásnál és főleg játék közben figyelhető meg. A papagáj még nem biztos a mozgásában, és játék közben óvatosan lépkedhet (úgy viselkedik, mint a lábak remegése), vagy gyakrabban eshet el. A fiatal madár nem agresszív, és ha a csőrével üldöz, akkor általában félelemből, nem agresszióból.

Egyes papagájfajoknál a nemet külső jelek alapján lehet felismerni. Például a hím eklektusz zöld, a nőstény vörös. A kifejlett hím kakadu szeme sötét, a nőstényé barna. Egyes tenyésztők már nagy sikerrel ismerik például a fiatal madarak nemét (a tollak világossága és a fej alakja szerint).

Az egyetlen megbízható módszer azonban a DNS-vizsgálat vagy az endoszkópia (megjegyzendő, hogy itt is előfordul néha kb. 1-2%-ban eltérés, ami a hibás mintavétel során az emberi tényező meghibásodása vagy a laboratóriumi vizsgálatok hibája miatt következik be). A DNS-vizsgálatokat mintavétellel végzik (kis steril inzulintűvel a papagájt pl. a lábába vagy a szárny alá szúrják), majd egy speciális mintapapírra csepp vért helyeznek (laboratóriumokban kapható, nemi meghatározást kínál papagájoknál). Ezzel egyidejűleg ezen a papírlapon fel van tüntetve a papagáj típusa, a gyűrűszám vagy a chip. Néhány napon belül megkapja a DNS-tanúsítványt, és tudni fogja, hogy a papagáj ő-e.