Papagáj és beszél

Sokan azért vesznek egy nagy papagájt, mert az beszéli és szórakoztatja őket. Meg kell azonban említeni, hogy ha ez a fő oka a papagáj vásárlásának, akkor a papagájból nagy valószínűséggel úgynevezett "utazópapagáj" lesz - ez azt jelenti, hogy amikor az ember megtudja, milyen tenyésztést hoz egy nagy papagáj, egy idő után úgy dönt, hogy eladja a papagájt. És általában annak a személynek, aki ilyen papagájt vásárol, nagyon kevés tapasztalata és tudása van (amint azt egy régebbi papagáj vásárlása is bizonyítja egy hirdetéshez), így a papagáj el lesz ítélve továbbértékesítésre stb., ami valóban boldogtalan és befejezetlen életet jelent. . Természetesen tisztelet a kivételeknek – elnézést kérünk ezektől a tenyésztőktől.

Szóval beszéljünk még egy kicsit és beszélgessünk. Sok forrás azt állítja, hogy a papagáj nem beszél - csak hangokat utánoz, és beszéd esetén az emberi beszédet utánozza. Saját tenyésztési tapasztalataink alapján azonban ellenezzük ezeket az állításokat. Több éves, kézzel táplált nagypapagájok nevelésében szerzett tapasztalatunk alapján azt tapasztaltuk, hogy a papagáj precíz kontextusban és szituációban használja a szavakat, így igazából nem lehet véletlen, de nagyon jól értik a szavak jelentését.

Vannak olyan papagájfajták, amelyeknek van tehetségük jobban beszélni (például a szajkó), de ez mindig erősen egyéni, és az egyed „személyiségétől” és adottságaitól függ, fajtól függetlenül. Találkoztunk már azzal, hogy a papagáj sok szót tudott, másrészt a szajkó csak fütyülést, hangokat utánzott. Emiatt soha nem veszünk papagájt a beszéd kedvéért - sosem tudhatjuk, milyen babával találkozunk, mert a "személyisége" csak a hónapok növekedésével formálódik.

A megfelelő megközelítéssel és a madárház vásárlása előtt felhalmozott tudással egy nagy papagáj mindig megtanul legalább néhány szót. Figyelni kell a papagájra, és sokat kell vele beszélni. A legtöbb esetben nem szükséges a szavakat vég nélkül ismételni, mert a papagáj úgyis kiválasztja a neki tetsző szavakat. Sajnos ezek legtöbbször szitokszók (néha célzottan, de többnyire nem tervezetten), mert az ember rájuk fekteti a legnagyobb hangsúlyt, és összetéveszthetetlenül erős érzelemmel mondja ki, és ez az, amire az operánsaink igazán képesek...

Nincs általános szabály sem, hogy a papagáj hány évesen kezd beszélni. Vannak, akik fél év alatt okosabbak, de többnyire 8-12 hónap körül. Természetesen más hangmegnyilvánulások is szorosan összefüggenek a beszéddel. Például egy sokat beszélő papagájnak nincs ideje sokat kiabálni J. A kiabálásról és az elégedetlen szomszédokról pedig legközelebb írunk. A mihamarabbi találkozásunkat remélve