ÁLLJ MEG papagájok szárnyának nyírása

Papagájok szerelmeseiként szeretnénk megvitatni ezt a viszonylag ellentmondásos témát az állattenyésztők körében. Szerencsére manapság nem vágják le a papagájok szárnyait, mint régen. Talán azért, mert az emberek tudatosabbak vagy empatikusabbak, vagy azért, mert rengeteg kereskedelmi termék van a "papagájok sétáltatására" - a madárhámokra és a madárszíjakra gondolunk. Igen, mi is árulunk madárhámokat a webshopunkban, és ezeknek a termékeknek a használatával nem vagyunk teljes mértékben egyetértésben - azonban ezek a megoldások sokkal jobbak, mint ha levágjuk a papagájok szárnyait, és ezt több okból is.

  • A papagáj egy madár, és a madarak úgy repülnek, ahogy a halak úsznak, az emberek pedig sétálnak és futnak – ne vegyék el alapvető természetüket,
  • A rendszeres repülés biztosítja a papagájok kiváló állapotát - repülés = egészségi állapot javul
  • A nem megfelelő vágás károsíthatja a szárnyszárnyakat
  • Repülő papagáj = boldog papagáj (a boldogsághormonok felszabadulása biztosítja a papagáj jó mentális állapotát)
  • Másodlagos pozitív hatás a pszichére - ha egy papagáj tud repülni, akkor tudja, hogy el tud menekülni a veszély elől (a repülési képtelenség frusztrációt, stresszt, eleséstől való félelmet okoz,...)

Természetesen vannak olyan papagájok, amelyek elégedettnek és boldognak tűnnek még nyírt szárnyakkal is, de néhány fogyatékkal élő ember is így tesz (például tolószékhez kötött, de megtanult együtt élni vele). Ezért ne vegyük a papagájokat természetességükre csak azért, hogy a szomszédok előtt mutogathassuk és vállunkra vigyük ki a szabadba, vagy egyéb "objektív" okokból.

Ha elegendő szabadságot szeretne biztosítani papagájának, állítson nekik egy nagy ketrecet és egy szabadtéri repülő madárházat. Ha ez nem lehetséges, rendszeresen engedje őket repülni minden nap (legalább 1-2 óráig). Paradox módon pontosan így biztosítod számukra a kellő szabadságot – mert mi több, mint repülni?

A papagáj elrepülését megakadályozó hevederek és hevederek használatáról, valamint a "szabad repülés a természetben" kérdéséről a következő cikkben lesz szó.