Papagáj és gyerekek

Ez a téma a legtöbbünket foglalkoztat. Vagy mi viszünk papagájt egy gyerekes családba, vagy egy gólya visz egy gyereket egy olyan családba, ahol már volt papagáj. Mindkét esetben feltesszük magunknak a kérdést, hogyan alakítsuk ki a háztartás teljes működését. Azért, hogy a papagáj ne érezze magát elrugaszkodva, ne féltékenykedjen, ne támadja meg a gyereket, és egyben, hogy a junior kijönjön a papagájjal, és szép kapcsolata legyen.

Nem hazudok neked, ez nem mindig fog sikerülni. A legrosszabb esetben azonban jobb megoldás az egymás figyelmen kívül hagyása és a hidegebb kapcsolat, mint az agresszió kimutatása. Mindenekelőtt ügyeljen arra, hogy a nagyméretű papagájok csőrükkel és karmaikkal igen sokat árthatnak a baba finom bőrének. Sőt, minden támadás félelmet kelt a gyerekben, és blokkokat hoz létre (amit nem akarunk, elvégre mindannyian azt akarjuk, hogy gyermekeinknek pozitív kapcsolata legyen a papagájtenyésztéssel).

Rajtunk múlik, hogy irányítsuk a gyerekeket, és megtanítsuk nekik, hogyan kell bánni a papagájokkal. Tanítsuk meg őket, hogy ismerjék fel a papagájok természetét, különösen a tiédet. Érzékeny megközelítéssel empátiát ébresztünk a gyermekben (a papagáj érzéseibe való beleélés képességét és az ezekre az érzésekre való reagálás képességét). Minden erőszakos, érzelmi vagy agresszív reakció negatív visszacsatolást okoz a papagájban.

Fontos felismerni, hogy egy papagájt nem tudunk megváltoztatni, és nehéz átnevelni. De megfelelő kommunikáció mellett gyermekeink úgy fognak viselkedni, hogy maguktól is megtalálják az utat a papagájhoz, és kijönnek egymással. Megfigyeléseim szerint azokban a családokban, ahol a gyerekek több állattal nőnek fel (vagy rendszeresen hozzáférnek más állatokhoz), nem jelent problémát a papagájjal való együttélés. Az ottani gyerekeknek alapvetően beépített képességük van arra, hogy tudják, hogyan kell bánni az állatokkal.

Amikor megtanítja a gyermeket, hogyan viselkedjen egy papagájjal, ne kezdje azzal, hogy félelmet kelt a gyermekben. Mármint a "vigyázz, ne menj a közelébe, megpiszkál, veszélyes" módra,...,, és hasonlók. Ha a papagáj agresszívabb, próbálja meg elmagyarázni a gyermeknek, és határozza meg az ő és a papagáj életterét, amelyet nem zavar. Alternatív megoldásként megoldható egy másik kisállat (például tengerimalac) vásárlásával – az lesz az utóda kedvence, a papagáj pedig az Ön kedvence. Mindenki gondoskodik kedvencéről, és tiszteli a másik családtag kedvencét. Ugyanakkor fejleszti a gyermek felelősségvállalási képességét.

Hasonlóképpen, a papagájjal való kapcsolatát nem szabad megzavarnia olyan kifejezésekkel, amelyek féltékenységet válthatnak ki a papagájban. mondok egy példát. Ha papagájának domináns pozíciója van a családban, és valahogy nem oldotta meg korábban, akkor a gyermek érkezésével már késő megoldani ezt a problémát. Ha elkezdesz nyomást gyakorolni rá, a papagáj a gyereket fogja oknak tekinteni, és negatív érzelmek ébredhetnek fel benne a képzés okát illetően.

Továbbá, ha van kisgyereked, vagy tervezed a közeljövőben, annak ajánlom a kevésbé agresszív papagájokat, vagy legalább olyanokat, amelyeknek kisebb a csőrük, és határhelyzet esetén nem tudnak vele annyi kárt tenni. Itt is szeretném kiemelni az amazonok szaporodását - ők valóban az agresszívebb papagájok közé tartoznak (az agresszió teljes mértéke a 4-6. életév körül kezd megjelenni náluk, különösen az áramlási időszakban).

Egy másik külön fejezet az allergia. Ez lehet allergia egzotikus madarak tollaira, porra, atkákra. Minden a papagájtenyésztésről szól. Ami minket illet, a hobbinkban sok mindent kibírunk, de persze ha azt látjuk, hogy a gyerekeink küszködnek, akkor azonnal ezzel szeretnénk foglalkozni. Tenyésztési gyakorlatom során számtalan olyan esettel találkoztam, amikor az emberek allergia miatt szabadultak meg a papagájoktól. Ugyanakkor magam is tanúja voltam annak, hogy a papagájtenyésztés kezdetén egy személy erősen allergiás volt az egzotikus madarak tollára, és 6 év után az allergiatesztek negatívak lettek. Fontos a ketrec tisztán tartása, rendszeres fertőtlenítése ill gőztisztítóval tisztítsa meg. A papagájokat rendszeresen le kell zuhanyozni. Ha gyermekei allergiásak, a ketrecet nem szabad a gyerekszobába helyezni, és ideális, ha a papagájt repülni hagyja, amikor a gyermek nincs otthon (vagy másik szobában). Bizonyos óvintézkedésekkel minden kezelhető.

Ezek mind az én megfigyeléseim, amelyeket körülbelül 12 év alatt gyűjtöttem össze. Ha van más tapasztalatod, ötleted, amit szívesen megosztanál velem vagy más olvasókkal, nagyon örülök, ha hozzáfűzöd hozzászólásodat.